0
Twój koszyk

Firma

Gospodarstwo Rybackie Dadoń to firma rodzinna. Z tradycją i zasadami. W 1989 roku stworzył ją Jarosław Dadoń, dziś gdy go zabrakło, prowadzeniem firmy – przy wsparciu bliskich i zaufanych pracowników – zajęła się jego córka Emilia wraz z mężem Tomkiem.

 

Mój tata od zawsze związany był z rybami. Była to jego wielka pasja od dzieciństwa. 30 lat temu, po kilku latach pracy w branży, wtedy jeszcze, na państwowych ośrodkach rybackich, postanowił zbudować stawy rybne. Znalazł miejsce. Sianów pod Koszalinem. Do dziś pamiętam jak przywiózł nas tu z mamą po raz pierwszy. Wakacje, piękna pogoda a my zdziwione bo oprócz kilku dziur w ziemi i fundamentów po starej stróżówce, nie było tam nic więcej. Pamiętam jeszcze rzekę, przepływającą zaraz obok ‚naszego domu’ (to te fundamenty) i pełno dzieci, które się w niej wtedy kąpały. Nie wzięłam słów taty poważnie. Wróciliśmy do swojego starego mieszkania pod Słupskiem i o Sianowie zapomniałam. Aż tu nagle pół roku później, okazuje się że tata mówił całkiem serio. Zmieniam szkole, mama prace i wyprowadzamy się do Sianowa.
Okazało się, ze przez te kilka miesięcy, tata rzeczywiście zbudował ośrodek pozwalający na rozpoczęcie indywidualnej hodowli ryb i małe mieszkanko dla naszej rodziny z marginalną przetwórnia za oknem naszej kuchni.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
Mimo ze zajmujemy się handlem na cała Europę, klient detaliczny jest dla nas bardzo ważny. To dla niego kilka lat temu zaczęliśmy tworzyć nasze drobne przetwory i sprzedawać je wyłącznie w naszych małych firmowych punktach. Tak powstały nasze ‚słoiczki’, bazujące na sprawdzonych przepisach mojej rodziny. W ten sposób podawało się rybę u nas w domu odkąd pamiętam. Teraz możemy poczęstować tymi smakami wszystkich chętnych wielbicieli ryb. Pojawiła się pstrąg ‚na surowo’, w zalewie octowej, w pomidorach. Mamy tez zupę rybną no i oczywiście kawior z pstrąga, na który wszyscy czekają bo jest dostępny każdego roku tylko przez krótki okres. Zazwyczaj od października do lutego.
W naszej ofercie znajdzie ie przede wszystkim pstrąga tęczowego i źródlanego ale również jesiotra, tołpygę czy karpia. Wiele osób, próbując naszego karpia, przekonało się do tej ryby. A to dlatego, ze utrzymywany jest w czystych, bieżących wodach. Dzięki temu nie ma ‚bagnistego’ smaku, z którym niekiedy karp się kojarzy.
Nasza firma, niegdyś jednoosobowa, zatrudnia teraz ponad 30 pracowników. Większość osób to ludzie zatrudnieni jeszcze przez mojego tatę czyli ich Szeryfa – jak go zawsze nazywali. Jesteśmy bardzo wdzięczni, ze gdy zabrakło taty, oni z nami zostali. To prawdziwa rodzinna firma.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]